Packningsförsedda Plattvärmeväxlare

För att överföra värmeenergi från t ex vatten eller luft används värmeväxlare. Värmeväxlare används bland annat för att återvinna värme vid diverse processer eller för kylning.

Danfoss SONDEX® erbjuder plattvärmeväxlare med ett brett sortiment av hög kvalité.

Danfoss SONDEX® långa erfarenhet samt breda produktsortiment, kan erbjuda lösningar till de flesta applikationer, exempelvis:

 • HVAC
 • Stålindustri
 • Energimarknad
 • Pappers- och cellulosaindustri
 • Process- och kemisk industri
 • Livsmedelsindustri
 • Mejerier
 • Fartyg
 • Offshoreindustri
Kostnadsfri rådgivningProduktblad

Tekniska specifikationer (standardutbud)

 • Anslutningar från DN25 till DN600 (1″till 24″)
 • Ramar utformade enligt FEA och PED 2014/68 / EU (EN13445)
  och ASME sek VIII, Div. 1 konstruktionsstandarder
 • Plattmaterial: AISI 304/316, titan, SMO, Hastelloy
 • Packningsmaterial: EPDM-HT, NBR-HT, Viton
 • Platthöjd upp till 5,5 m (18 fot)
 • Flöden upp till 7 200 m3/h (31 700 gpm)
 • Arbetstryck upp till 35 bar (500 psi)
 • Arbetstemperaturer från -20 °C till 180 °C (-4 °F till 356 °F)

Filmen visar en plattvärmeväxlares funktion.

Översikt.

Information om värmeväxlare

Våra värmeväxlare/plattvärmeväxlare, av fabrikat Danfoss SONDEX®, finns i ett brett program med olika typer av plattor och stort utbud av plattstorlekar. Genom att kontakta oss kan vi på Processor AB dimensionera värmeväxlare efter just det driftfall som du söker. SONDEX® plattvärmeväxlare är konkurrenskraftig vad gäller prestanda, kvalité och pris. Vårt breda utbud av packningsförsedda värmeväxlare omfattar olika plattmönster, plattstorlekar, material och anslutningar. Med detta kan vi värmeväxla diverse typer av medier, inom ett stort temperaturintervall.

Mer information

Packningsförsedd plattvärmeväxlare kan även kallas för öppningsbar plattvärmeväxlare, av anledningen att de går att öppna värmeväxlaren för att ta ut plattor. Det ger möjligheten för rengöring samt att byta enstaka/flertal plattor eller packningar på värmeväxlaren vid eventuellt haveri. Dessutom går det att bygga ut plattvärmeväxlaren efter stativets kapacitet, om det finns behov att höja effekten.

Material på plattor för våra packningsförsedda plattvärmeväxlare väljs efter applikation eller kundens ändamål. Vi kan pressa plattor i olika tjocklekar för våra värmeväxlare, främst i materialen AISI304, AISI316, Titan, SMO254 med mera. Stativen levereras ytbehandlade i olika målningsstandarder eller fullt rostfri materialkvalité. Värmeväxlarens packningsmaterial väljs utifrån mediets egenskaper. Värmeväxlarens packningar kan även levereras FDA godkända för livsmedelsbruk. Plattvärmeväxlarna tillverkas, kvalitetskontrolleras och trycktestas enligt diverse normer och standarder. Teknisk dokumentation levereras med våra plattvärmeväxlare med information om reservdelar för en lång livstid.

För att dimensionera en värmeväxlare behöver man ta hänsyn till flera aspekter. Storlek/höjd på värmeväxlarens platta bestäms efter temperaturprofilen. Applikationens termiska krav kan beskrivas enligt NTU-värdet (Number of heat transfer units), mer om det längre ned. Hur bred värmeväxlarens platta bör dimensioneras bestäms främst utifrån flödet, då ett högre flöde kräver en större anslutningsdimension. Tryckfallet över en värmeväxlare är också en stor dimensioneringsfaktor, vilket anpassas efter antalet plattor och dess plattmönster. Dessa faktorer är kritiska vid dimensionering av värmeväxlare, men är bara en del av en helhet för få en passande värmeväxlare. Kontakta oss för hjälp då vi har över 40 års erfarenhet av olika typer av plattvärmeväxlare.

Hur dimensioneras en värmeväxlare?

Vi designar värmeväxlare efter just ditt behov! Se nedan för en enklare guide hur vi beräknar en värmeväxlare.

Hur stor platta på värmeväxlaren?

För att hitta den optimala höjden/storleken på värmeväxlarens platta utgår man ifrån applikationens temperaturprofil med hjälp av NTU-metoden.
NTU-metoden används för att finna värmeväxlarens termiska krav. Med tajtare temperaturer blir det termiska kravet högre, vilket därmed kräver en högre platta på värmeväxlaren. NTU värdet beräknas med ekvation nedan.

Utifrån applikationens värmeöverföringsbehov kan vi konstatera vilken storlek värmeväxlarens platta ska vara. Genom att utvärdera resultatet kan vi på Processor AB ge förslag om den mest kostnadseffektiva och passande lösningen för kunden. Exempelvis kan en lägre värmeväxlare med fler plattor användas i vissa fall, i stället för en högre värmeväxlare. Vilken storlek som passar bäst är annorlunda för varje applikation med avseende på pumpkapacitet, lokalutrymme samt pris.

 

Exempel på högt termiskt krav -> hög värmeväxlare                                                                       Exempel på lågt termiskt krav -> låg värmeväxlare

Vilket plattmönster på värmeväxlaren?

Danfoss SONDEX® plattor har utvecklats under många år och är världsledande inom effektivitet och hållbarhet. För att få rätt tryckfall med god turbulens, även vid låga flöden, används tre huvudsakliga plattmönster på våra packningsförsedda värmeväxlare. Dessa är traditionella fiskbensmönster som kallas TL (termisk långa/High Theta), TK (termisk korta/Low Theta) och TM (termiskt mixade/Mixed Theta). Dessa plattmönster tillverkas även i olika upplagor med hänsyn till tjocklek, pitch och pressdjup.

Termisk långa är den mest passande plattan för värmeväxlare med högt termiskt krav och högt tryckfall.

Termisk korta är den mest passande platta för värmeväxlare med lågt termiskt krav och lågt tryckfall.

Termiskt mixade är en blandning mellan TL och TK plattor. TM är passande för applikationer till värmeväxlare som ligger mellan ett lågt och högt termiskt krav.

För alla plattor på Danfoss SONDEX® värmeväxlare är de noggrant utformade för att förhindra ”dead-zones”. Med vinklade styrkanaler i distributionsområdet säkerställs en jämn fördelning av mediet över hela plattan. Med denna teknologi får man en effektivare värmeöverföring med ett lägre tryckfall. Värmeväxlarnas plattor är designade för att passa SONDEX® egna packningstyper (Hang-on eller Sonder lock) för att minimera risken av läckage.

Miljontals kombinationer för att passa alla applikationer!

Med hjälp av de olika mönster på plattor och Danfoss SONDEX® omfattande program av olika storlekar tillhandhåller vi en optimal plattvärmeväxlare beroende på applikation. Ingen värmeväxling är för stor eller för liten då vi kan hantera flöden från 1 – 7 200 m3/h (ett slag) och höjd på värmeväxlare från 0,3 – 5,5 meter. Vårt utbud omfattar mer än marknadens standardiserade storlekar på värmeväxlare.

Med en korrekt dimensionerad värmeväxlare får man en kostnadseffektiv lösning med lång teknisk livstid. Tveka inte att höra av dig för rådgivning, vi på Processor AB är experter på värmeväxlare!

Kontaktformulär

Hos oss på Processor får du alltid kostnadsfri rådgivning. Kanske har du frågor och funderingar. Kontakta oss så hjälper vi dig!


  Är du osäker på vad du söker?
  Vi hjälper dig.