Produkt

Adibiatiska
Kylmedelkylare

Produktbeskrivning

Adiabatiska kylmedelkylare (KMK) är en kombination av en torr- och en våt kylning, vilket innebär att den kan kyla till lägre temperaturer än en 100% torr kylmedelskylare. En adiabatisk kylmedelkylare förkyler intagsluften innan den ska verka som kylmedel vilket gör att den når en kallare temperatur innan den börjar kyla den varma vätskan.

Våra KMK tillverkas enligt standardprogram där värmeväxlarenhet och antal fläktar dimensioneras efter kundensspecifikationer.

Kostnadsfri RådgivningProduktblad
Material
  • Rör: Koppar, aluminium, rostfritt stål (AISI304, standardutförande), rostfritt syrafast stål (AISI316), Titan
  • Lameller: Aluminium (standardutförande), koppar, förtennad koppar, aluminiummagnesium (AlMg), rostfritt stål (AISI304, rostfritt syrafast stål (AISI316), Aluminium Hydrofil, Epoxy lackerad aluminium (AlEP)
  • Ram: Aluzink, Galvaniserat stål (Z-375) (standardutförande), Aluminiummagnesium (AlMg3), rostfritt stål (AISI304), rostfritt syrafast stål (AISI316)
  • Anslutningar: Koppar, aluminium, rostfritt stål (AISI304, standardutförande), rostfritt syrafast stål (AISI316), Titan

Information om adiabatiska kylmedelkylare

I kylmedelkylare som är adiabatiska så är det fläktarna och de adiabatiska dynorna som är den drivande kraften hos värmeväxlaren. Genom att förkyla luften med hjälp av en fuktig adiabatisk dyna får man en lägre temperatur på luften, en så kallad våt temperatur. Den våta temperaturen gör att värmeöverföringen från de varma rören till luften i värmeväxlaren bli effektivare och man kan få ett bättre resultat än med en 100% torr kylmedelkylare.
Vätskan man vill kyla kommer in i värmeväxlaren och sprids ut i mindre rör för att öka kontaktytan med luften. Om utomhustemperaturen är tillräckligt låg behövs ingen förkylning av luften och värmeväxlaren fungerar precis som en torrkylmedelkylare. Om utomhustemperaturen är varmare så kommer värmeväxlaren att börja fukta de adiabatiska dynorna för att förkyla luften. När dynorna blivit fuktade börjar fläktarna köras och luften börjar dras in genom dynorna, detta ger en kylningseffekt på luften. Denna kylningseffekt på luften gör att värmeöverföringsförmågan mellan luften och vätska i rören ökar då temperatur differensen blir större. Den kylda luften dras över rören och lamellerna som skapar en värmeväxling mellan den kalla luften och de varma rören där luften blir varmare och vätska i rören kyls. Luften fortsätter sedan ut i atmosfären medan vätska i rören går vidare i returrör till dess process.
En av de största fördelarna med en adiabatisk kylmedelkylare är att den förbrukar väldigt lite vatten då det endast är vid behov som de adiabatiska dynorna används, detta leder både till energi- och kostnadsbesparingar. De adiabatiska dynorna fungerar även som ett filter för luften som skyddar rören och lamellerna.

Video av Evapco som visar hur en adiabatisk kylmedelkylare funkar

Förklarande bild av Evapco på hur en KMK fungerar
Bild samt video hämtad från: https://www.evapco.com/products/condensers-air-cooled/eco-air-series-v-configuration-adiabatic-condenser

Andra produkter i denna kategori

Luftkylda Kylmedelkylare
Värmeväxlarbatterier

Är du osäker på vad du söker?
Vi hjälper dig!